Συναυλία για τα 20 χρόνια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη»

Μια υπέροχη (και ιδιαίτερα ξεχωριστή για μας) βραδιά, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκο Πορτοκάλογλου, στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Σκέπης Λεμεσού, τους χορηγούς, όλους τους μουσικούς, και εσάς που μας στηρίξατε με την παρουσία σας!

Εκδηλωσεις, Βιολογικα, Απεξαρτηση

University of Nicosia - Outstanding Social Contribution Award

Η Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη τιμήθηκε κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 25 Ιουνίου 2019, με το ετήσιο βραβείο “Εξαιρετικής Προσφοράς στην Κοινωνία” .

Επίτιμοι προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου ήταν φέτος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμις Χριστοφίδου, και η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων, Δρ. Μύρια Βασιλειάδου.

Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του οργανισμού, Γιώργος Παστελλάς.

Υγεια, Βιολογικα

Τι είναι κανέλα Κεϋλάνης και τι είναι Κάσια; Πως τις ξεχωρίζουμε και ποιες η διαφορές τους;

Η κανέλα είναι από τα αρχαιότερα μπαχαρικά του κόσμου, με πολλαπλές χρήσεις στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, φαρμακευτικών και καλλυντικών. Παράγεται από τον ξηρό εσωτερικό φλοιό τροπικών δέντρων του γένους Cinnamomum, και διατίθεται σε κομμάτια ξύλου και σε σκόνη.  Στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκουμε δύο ποικιλίες κανέλας, Κεϋλάνης και Κασία.

Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως «αληθινή κανέλα», παράγεται από το φυτό Cinnamomum verum (ή αλλιώς Cinnamomum zeylanicum), που καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα και στη Νότια Ινδία.

Η κανέλα Κάσια (Cinnamomum aromaticum), θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας και είναι φθηνότερη.  Διάφορες ποικιλίες προέρχονται από τη Νότια Κίνα, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Σουμάτρα.

Η πηγή, οι κλιματικές συνθήκες, καθώς και οι μέθοδοι συγκομιδής και παραγωγής, είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα και την τιμή της κανέλας. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, όμως η ποιότητα καθορίζεται από τα θρεπτικά στοιχεία και τις ενεργές ουσίες, τα οποία παραμένουν σταθερά.  

Η κανέλα Κεϋλάνης και η Κάσια έχουν διαφορετική γεύση.  Το άρωμα και η γεύση της κανέλας Κεϋλάνης είναι πιο ήπια.

Για την πικάντικη γεύση της κανέλας ευθύνεται η σιναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde).  Η ουσία αποτελεί το 95% των ελαίων στην κανέλα Κάσια αλλά μόνο το 50-60% στην κανέλα Κεϋλάνης.  

Πως τις ξεχωρίζουμε;

Η κανέλα Κεϋλάνης έχει χρώμα ανοιχτό καφέ είναι λεπτή, μαλακή, και περιέχει πολλά σφιχτά ραβδιά με μαλακά στρώματα.  Αντιθέτως, η κανέλα Κάσια είναι σκούρα καφέ - κοκκινωπή, πιο χοντρή, σκληρή και κούφια.

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κάσια

Κανέλα Κάσια

Σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών κανέλας είναι η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη, μια τοξική (αν και φυσική) ουσία που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως τα φασόλια Τόνκα, τη βανίλια, τα εσπεριδοειδή, και το πράσινο τσάι.

Η κανέλα Κάσια περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κουμαρίνης απο την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία περιέχει μόνο ίχνος. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν αναλυτικές μέθοδοι για τη διάκριση μεταξύ των δύο κύριων τύπων κανέλας.  

Λόγω του υψηλού κόστους της κανέλας Κεϋλάνης, η κανέλα Κάσια χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία τροφίμων (αν και σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η υποκατάσταση).

Εδώ και αιώνες η κανέλα φημίζεται για τις θετικές της ιδιότητες της στην υγεία.  Θεωρείται τονωτική, βοηθητική στο πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή.

Βάσει μελετών στην κανέλα Κάσια, έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλει, πιθανόν λόγω της κουμαρίνης, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Η κουμαρίνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις.  Πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.

Με την κατανάλωση κανέλας Κεϋλάνης αντί Κάσιας, μετριάζονται οι κίνδυνοι που επιφέρει η κουμαρίνη, διατηρώντας παράλληλα τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας.

Εκδηλωσεις, Απεξαρτηση

20 χρόνια «Αγίας Σκέπης»

Στις 6 Μαΐου 2019 τελέστηκε επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια «Αγίας Σκέπης».  Η Θεραπευτική Κοινότητα άρχισε τη λειτουργία της στις 19 Μαΐου 1999, με την εισαγωγή των πρώτων θεραπευομένων.  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων της «Αγίας Σκέπης» στο Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία. Την παρουσίασε ο Σταύρος Κυπριανού και ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, η Κλινική Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης Τίνα Παύλου, και μια απόφοιτος του προγράμματος.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ.  Κωνσταντίνος Ιωάννου, τιμήθηκαν άτομα και οργανισμοί οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στο έργο της κοινότητας και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την θεραπευτική απασχόληση της κοινότητας στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Για την συμβολή τους τιμήθηκαν οι:

κ. Χαράλαμπος Πηλακούτας
κ. Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης (παρέλαβε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου)
Πάτερ Ανδρέας Παπαβασιλείου
κ. Άριστος Παπαδόπουλος
κα. Δέσπω Ιωάννου
κα. Αφροδίτη Ροδοσθένους
κ. Κώστας Πούγιουρος
κ. Νίκος Νικολαΐδης
κ. Ανδρέας Κκολός
κ. Ανδρέας Παπαέλληνας

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Τίνα Παύλου: Τεράστιο βήμα η δημιουργία Κέντρου απεξάρτησης ανηλίκων

Οι ανήλικοι χρήστες ουσιών αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα κλειστό πρόγραμμα για απεξάρτηση και στήριξη αυτών των παιδιών, που έμελλε να ακολουθήσουν λάθος δρόμο. Ένα δρόμο σκοτεινό, που χωρίς υποστήριξη δεν μπορείς να τον διαβείς, με αποτέλεσμα να κυλάς όλο και περισσότερο στο βούρκο των ναρκωτικών αφού οι έμποροι παραμονεύουν, ψάχνοντας για τα επόμενα θύματα τους.  

Διαβάστε περισσότερα …

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Κλειστή μονάδα για ανήλικους χρήστες από τον Μάρτιο

Τη μάχη που δίνουν ολοένα και περισσότεροι νέοι με τον εφιάλτη των ναρκωτικών έρχεται να στηρίξει το υπό δημιουργία Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ένα ανοικτό εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα, επίσης για ανήλικους. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών, η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ανακοίνωση του εν λόγω προγράμματος καθώς και άλλων δράσεων πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου: «Αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της εξάρτησης».

Διαβάστε περισσότερα …

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Πώς θα λειτουργεί το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης για ανήλικους χρήστες

Τη δημιουργία Κέντρου Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον προσεχή Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρύσανθου Γεωργίου.

Διαβάστε περισσότερα …

Επανενταξη

Εξαπάτηση από Πλανόδιους

Σύντομο απόσπασμα από το Πρωτοσέλιδο (SIGMA) 07.01.2019, με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και τον Γιώργο Παστελλά.

Η Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη δεν χρησιμοποιεί πλανόδιους πωλητές ή επαίτες για να αντλήσει πόρους. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και οι επιτήδειοι επικαλούνται ανεξέλεγκτα ονόματα φιλανθρωπικών και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών.

Απεξαρτηση

Αγία Σκέπη: Η μόνη κοινότητα απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα

Η χρήση ουσιών αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας. Οι αριθμοί των χρηστών αυξάνονται διαρκώς και ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει δραματικά προς τα κάτω. 

Διαβάστε περισσότερα …

Υγεια, Αρτοποιειο, Βιολογικα

Το Ψωμί Ζέας Αγία Σκέπη Τώρα και στις Υπεραγορές Άλφα Μέγα

Όταν ξεκινήσαμε την παραγωγή ψωμιού Ζέας πριν μόλις 3 χρόνια, αμέσως αντιληφθήκαμε πως είχαμε σκοντάψει πάνω σε κάτι ξεχωριστό. Ανεβάσαμε τα μανίκια και στρωθήκαμε στη δουλειά.  Παιδέψαμε την συνταγή και μας παίδεψε και αυτή. Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα καταφέρει το ψωμί με την δίκκοκη καρδία να διεισδύσει τόσο δυναμικά στην αγορά και να είναι διαθέσιμο σε τόσο εκλεκτά σημεία πώλησης.

Εκτός του ότι είναι νοστιμότατο και εύπεπτο, το ψωμί από αλεύρι ζέας περιέχει χαμηλότερα επίπεδα γλουτένης και επομένως είναι πολύ πιο ανεκτό στα άτομα με ευαισθησία.

Το δίκοκκο σιτάρι καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, ινών και θρεπτικών ουσιών όπως το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο και το σίδηρο.  

To μικρό βιολογικό αρτοποιείο Αγία Σκέπη λειτουργεί στην Θεραπευτική Κοινότητα από το 2011.  Παρέχει δημιουργική και θεραπευτική απασχόληση για τα μέλη της και εργοδοτεί μόνιμα αρτοποιό που τελείωσε με επιτυχία το πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε το Άλφα Μέγα, πρωτοπόρο όπως πάντα, μας βοηθά ακόμα μια φορά να μοιραστούμε ένα προϊόν για το οποίο είμαστε τόσο περήφανοι!

Zeas1.jpegΥγεια, Αγροκτημα, Βιολογικα

Κυπριακή Βιολογική Γλυκοπατάτα από την Αγία Σκέπη

SweetPotato

Προϊόν υψηλής ποιότητας που μας παρέχει καθαρό καύσιμο άμυλο, γεμάτο ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά, και είναι είναι πλούσιο σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών δεν φεύγουν ποτέ από το αγρόκτημα επειδή δεν θεωρούνται αρκετά «όμορφα» για να μπουν σε μπακάλικα, φρουταρίες και υπεραγορές;  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ΤΟΝΟΥΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ κάθε χρόνο. Και όμως τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα όσο οί «τέλειοι» ομόλογοι τους, απλά φαίνονται λίγο διαφορετικά ή και αστεία!!

Το περίεργο τους σχήμα οφείλεται σε κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες και την βιολογική μέθοδο καλλιέργειας χωρίς παρέμβαση. Το σχήμα εμποδίζει την ομαλή συγκομιδή από το έδαφος με αποτέλεσμα να φαίνονται κάποτε χαραγμένες ή τεμαχισμένες στο εξωτερικό.  Ευτυχώς, στο σημείο του τεμαχισμού δημιουργείται ένα δεύτερο δέρμα το οποίο προστατεύει τον καρπό για πολλές μέρες πριν χαλάσει. Αυτό δημιουργείται και στο σπίτι όταν κόψουμε ένα μέρος και το φυλάξουμε στο ψυγείο για μελλοντική κατανάλωση.

Επιλέγοντας Κυπριακή, βιολολογική γλυκοπατάτα βοηθάμε:

  • Στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, γης, ορυκτών καυσίμων, και νερού.

  • Στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος τροφίμων.

  • Στην δίκαιη ανταμοιβή των αγροτών για την συγκομιδή τους

  • Στην μείωση του κόστους και για τον αγοραστή.

….Με άλλα λόγια, διαμορφώνουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο!!  :)

Εκπαιδευση, Επανενταξη, Απεξαρτηση

Απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής προγράμματος «ΕΝΤΑΞΗ» (08.11.2018)

AAEK.jpeg

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής πιστοποιητικών συμμετοχής και επαγγελματικής κατάρτισης στους συμμετέχοντες του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης «ΕΝΤΑΞΗ».  Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί η ΑΑΕΚ και εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στην Αγία Σκεπή, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, και η Λειτουργός που συντονίζει το προγραμμα, κα. Νάσια Φωτίου.Εκπαιδευση, Κοινωνικη Επιχειρημα/ητα

Εκπαιδευτική Επίσκεψή ERASMUS+

ERASMUS PLUS.jpeg

Σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ οργανώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της θεραπευτικής κοινότητας, για μέλη του προγράμματος Using Social Entrepreneurship in Erasmus+.  Κατά την διάρκεια ξενάγησης, 30 συμμετέχοντες από 14 ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν για τη δράση της Αγίας Σκέπης στον αγώνα της απεξάρτησης, και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνδέεται με βιώσιμη κοινωνική επιχειρηματικότητα στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.  

Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη

Το Χίλτον Λευκωσίας στην Αγία Σκέπη

Το προσωπικό του ξενοδοχείου Χίλτον Λευκωσίας επισκέφθηκε την θεραπευτική κοινότητα στις 30.10.2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «Hilton's Travel with Purpose», μια στρατηγική εταιρικής ευθύνης που επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προσπάθειες. Μια ομάδα σεφ ετοίμασε και σερβίρε ένα νοστιμότατο γεύμα αποτελούμενο από εποχιακά βιολογικά προϊόντα, και μοιράστηκε μαγειρική τεχνογνωσία και συμβουλές διατροφής με τα μέλη της κοινότητας. Μια άλλη ομάδα βοήθησε στο ξεχόρτισμα χωραφιού με βιολογικό σπανάκι, τάισε κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής και περισύλλεξε αβγά.

Hilton Cyprus staff visited the therapeutic community on 30.10.2018 in the framework of ‘Hilton’s Travel with Purpose’, a corporate responsibility strategy focusing on environmental and social efforts. One group of chefs prepared and served a delicious meal consisting of seasonal organic products, and shared their cooking know-how and nutritional tips with the community members. Another group helped with weed removal in a field of bio spinach, fed pastured chickens and collected eggs.

Υγεια, Αγροκτημα, Βιολογικα

Βιολογικό Σπανάκι

Κυπριακό Βιολογικό Σπανάκι Αγία Σκέπη

Κυπριακό Βιολογικό Σπανάκι Αγία Σκέπη

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β2, Β6, Ε και Κ, μαγγάνιο, φολικό, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο.  Το βρίσκουμε ολόχρονα αλλά οι περιόδοι αιχμής του είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι καλύτερα πάντα να επιλέγουμε βιολογικό.

Πως το καταναλώνουμε:

1. Ωμό

Καθαρίσετε από τυχόν συστάδες χώματος και ξεπλύνετε καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά.  Ξεπλύνετε ξανά και αφήστε το να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες και σμουθί, ή αντικαταστήστε τα φραντζολάκια σε σπιτικά μπιφτέκια με φύλλα σπανακιού, για ένα υγιεινό γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

2. Στον ατμό

Προσθέστε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα ώστε να φτάνει σχεδόν το καλαθάκι στο οποίο τοποθετείτε το σπανάκι.  Καλύψτε και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να μαραθούν και να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα αμέσως, προσθέστε λεμόνι και αλάτι για ένα απλό συνοδευτικό.

3. Σοταριστό

Θερμαίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι. Ζεσταίνετε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαραθεί και ντύσετε με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

4. Βραστό

Τρία με πέντε λεπτά αρκούν, σε ένα δοχείο με βραστό, αλατισμένο νερό. Αποστραγγίστε και αφαιρέστε το επιπλέον νερό. Σερβίρετε με λεμόνι ή καρυκεύματα.

5. Ψητό

Το σπανάκι μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε συνταγή στον φούρνο ή αλμυρό πιάτο, όπως πίτσα ή quiche.

Υγεια, Βιολογικα

10 Τροφές Που Μας Κάνουν Πιο Έξυπνους

Με αφορμή την επιστροφή στο σχολείο, σας προωθούμε μια λίστα με τις 10 τροφές που υποστηρίζουν την λειτουργία του μυαλού μικρών και μεγάλων (αλλά δεν αποτελούν υποκατάστατο για το διάβασμα):

1. Αβοκάντο - Καλά λιπαρά, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος.

2. Μύρτιλο - Ανανεώνει να κύτταρα του μυαλού και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες.

3. Μπρόκολο - Πλούσιο σε σε ίνες και βιταμίνη Κ, η οποία υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία.

4. Λάδι Καρύδας - Περιέχει τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, που βοηθάνε στη καύση λίπους.

5. Αυγά - Πηγή χολίνης, σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη, βιταμίνης Ε, Ωμέγα-3.

6. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά - Σπανάκι + λάχανα = βιταμίνη Ε και φολικά οξέα.

7. Σολομός και σαρδέλες - Ωμέγα-6, και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA - Ωμέγα-3 λιπαρό απαραίτητο για τον εγκέφαλο).

8. Κουρκουμάς - Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην πρόσληψη οξυγόνου, μειώνει τη φλεγμονή, η οποία επηρεάζει την συγκέντρωση και την ψυχολογία.

9. Καρυδόψιχα - Αντιοξειδωτικά, περιέχουν ψευδάργυρο και μαγνήσιο και μας φτιάχνουν τη διάθεση.  

10. Μαύρη Σοκολάτα - Μια από τις καλύτερες και νοστιμότερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο.  Όσο πιο μαύρη και αγνή, τόσο το καλύτερο.

Και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.  Ο εγκέφαλος μας το αποτελείται από 73% νερό και το χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του.

Παιδεια, Προληψη

Επίσκεψη από τη κατασκήνωση Αγίου Νικολάου, Έγκωμης  

Την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018, επισκέφτηκαν την Αγία Σκέπη τα παιδιά από την κατασκήνωση  του Αγίου Νικολάου, Έγκωμης.  Ξεναγήθηκαν στο χώρο στης θεραπευτικής κοινότητας, ενημερώθηκαν προληπτικά για τους κινδύνους των ναρκωτικών και παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ 'Υπό τη Σκέπη Σου' (Έλενα Αλωνεύτη/2012).  

AgiaSkepiVisitCamp.JPG

INBusiness Retail Awards 2018: Βραβείο για την Αγία Σκέπη Bio

cache_876x3000_Analog_medium_185270_76579_1052018.JPG

Τα βιολογικά προϊόντα Αγία Σκέπη ΒΙΟ βραβεύτηκαν στα πέμπτα INBusiness Grocery Retail Awards (2018).

Τα βραβεία IN Business Grocery Retail Awards διοργανώνονται στο πλαίσιο του Συνεδρίου Λιανικού Εμπορίου της ΙΜΗ. Αποσκοπούν στην αναγνώριση καταναλωτικών προϊόντων που έχουν αποδεδειγμένα ικανοποιήσει κριτήρια όπως την αύξηση πωλήσεων, την αύξηση του μεριδίου αγοράς, τη διεύρυνση της γκάμας τους, την αύξηση της κερδοφορίας για τους λιανοπωλητές και τους προμηθευτές, και την καινοτομία στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθυντής της Θεραπευτικής Κοινότητας, Γιώργος Παστελλάς.

Βιολογικα, Εκδηλωσεις, Απεξαρτηση

Γαστρονόμος 2017 - Βραβείo Ποιότητας στην Αγία Σκεπη bio για καλύτερη Ετικέτα και Συσκευασία

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, στην Πύλη Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκαν τα τέταρτα βραβεία ποιότητας του Γαστρονόμου Κύπρου, στα οποία αναδυκνύονται και επιβραβεύονται ντόπιοι παραγωγοί και επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας. 

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη, και τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Το βραβείο για καλύτερη ετικέτα και συσκευασία παρέλαβε ο διευθυντής της «αγιά Σκέπη bio», Γιώργος Παστελλάς, αφιερώνοντας το σε «όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους και να επιστρέψουν στην κοινωνία απαλλαγμένοι από τα ναρκωτικά».

Η κριτική επιτροπή του Γαστρονόμου επιβράβευσε τις πιο κάτω επιχειρήσεις, για τη σύγχρονη και επαγγελματική τους αντίληψη:

Βραβείο Παραδοσιακού Προϊόντος – Λούντζα Καυκαλιάς
Βραβείο Χαλλουμιού – Παραδοσιακά προϊόντα Κατσουρά 
Βραβείο Ετικέτας & Συσκευασίας – αγία Σκέπη bio
Βραβείο Καινοτομίας – παγωτό Fat Free με στέβια PAPAFiLiPOU
Βραβείο Ευρείας Κατανάλωσης – Μπύρα ΚΕΟ 
Βραβείο Εξαγωγών – Χαραλαμπίδης Κρίστης, χαλούμι 
Βραβείο Ποτού - Μωροκανέλλα  Άης Αμπέλης
Βραβείο Ποτού – Βαμβακάδα Τσιάκκας
Βραβείο Εστιατορίου – Μαγεία Λαζανιά
Βραβείο Εξαιρετικής Ποιότητας – Μέλι Dominique
Τιμητικό Βραβείο – Κοινότητα Αγρού

Κύριος χορηγός των Βραβείων Ποιότητας Γαστρονόμος 2017 είναι η Τράπεζα Κύπρου, υποστηρικτής Κυπρίων Παραγωγών οι υπεραγορές Σκλαβενίτης, υποστηρικτής Πολιτισμού ο ΟΠΑΠ και βραβείου Εστιατορίου η Ζιβανία ΛΟΕΛ.