Βιολογικα, Υγεια

Φυσικό Ακατέργαστο Μέλι. Γιατί διαφέρει από παρτίδα σε παρτίδα και γιατί κρυσταλλοποιείται; Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει το μέλι σας μοναδικό.

Agia_Skepi_Bio_Honey.jpg

Με την άφιξη του φθινοπώρου και την επερχόμενη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το αγαπημένο μας φυσικό μέλι αρχίζει να αλλάζει μορφή και να στερεοποιείται (ζαχαρώνει).  

Είναι απόλυτα φυσικό για ένα αγνό και ακατέργαστο μέλι να αλλάζει φυσική κατάσταση. Η αλλαγή μορφής αποτελεί και ένδειξη ότι το μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και ότι δεν έτυχε επεξεργασίας που μειώνει τις φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά.  Αυτή η μεταμόρφωση συμβαίνει όχι μόνο στο βαζάκι αλλά και μέσα στην κυψέλη και σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το μέλι εξακολουθεί να είναι εξίσου θρεπτικό και νόστιμο. 

Υπόδειξη: Αν προτιμάτε το μέλι σας ρευστό, μπορείτε να ζεστάνετε πολύ αργά το βαζάκι σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό (μπεν μαρί).  Μην το αφήσετε να ζεσταθεί πολύ για να μην επηρεαστούν τα ένζυμα και οι βιταμίνες, και φυσικά δεν χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων. 

Αντιθέτως, στην παραγωγή ‘συμβατικού’ μελιού ευρείας παραγωγής δίνεται διαφορετική έμφαση.  Επιδιώκοντας σταθερά χαρακτηριστικά ποιότητας (χρώμα, γεύση και υφή) η κάθε παρτίδα αποτελείται από μείγμα μελιών από διαφορετικές πηγές.  Παστεριώνεται σε ψηλές θερμοκρασίες που βλάπτουν τη θρεπτική του αξία, ώστε να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής του προϊόντος.  Τα πλείστα περιέχουν πρόσθετα σιρόπια ζάχαρης με γεύση μέλι. 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση και την υφή του φυσικού μελιού; 

  • Οι εποχές και οι καιρικές αλλαγές: Η ξηρασία ή η έντονη βροχόπτωση, επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε νερό του μελιού και συνεπώς, τη γεύση. Οι εποχές με χαμηλότερη ανθοφορία φυτών χαρακτηρίζονται από μέλι με πιο έντονη γεύση.  Ίσως παρατηρήσετε ότι το μέλι επηρεάζεται κατά τους ψυχρότερους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κάποια αγνά μέλια (όπως από ηλίανθο, ρέικι ή πορτοκαλιά) κρυσταλλώνουν λίγες εβδομάδες μετά την παραγωγή τους, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.   

  • Οι πρώτες ύλες: Οι μέλισσες τρέφονται με νέκταρ και συλλέγουν γύρη από ανθισμένα φυτά.  Μια μέλισσα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 4 χλμ μακριά από την κυψέλη της.   Σε αυτή της τη διαδρομή συναντά διαφορετικά άνθη λουλουδιών, θάμνων και φυτών με αποτέλεσμα μια μοναδική και ελαφρώς ποικίλη γεύση στο μέλι κάθε φορά. Η αναλογία γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: τα ανθόμελα (π.χ. πορτοκαλιάς) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά γλυκόζης και ζαχαρώνουν πιο γρήγορα από το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα (π.χ. πεύκου). 

  • Η γύρη: Κολλάει στις μέλισσες ενώ συλλέγουν το νέκταρ, τη μεταφέρουν στην κυψέλη και καταλήγει στο μέλι.  Η γύρη περιέχει σημαντικά ένζυμα που βλάπτονται από την παστερίωση. Το μη φιλτραρισμένο μέλι είναι πιο πιθανό να κρυσταλλώσει, καθώς τα μικρά σωματίδια παρέχουν μια βάση για να ξεκινήσει η διαδικασία.   

Συμπέρασμα: Με ένα τόσο αγνό και φυσικό προϊόν, είναι αδύνατο δύο παρτίδες να είναι ακριβώς οι ίδιες.  Καθώς το μέλι μας δεν είναι επεξεργασμένο ή παστεριωμένο, θα ζαχαρώνει φυσικά πιο εύκολα από το συμβατικό μέλι. Στηρίζοντας έμπιστους τοπικούς μελισσοκόμους, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αγοράζετε ένα καθαρό προϊόν από το οποίο θα επωφεληθείτε διατροφικά.

Απεξαρτηση, Επανενταξη, Κοινωνικη Επιχειρημα/ητα, Βιολογικα, Αγροκτημα, Αρτοποιειο

Εργασιοθεραπεία και Βιολογικά Προϊόντα

Πρόσφατη παραγωγή με θέμα την θεραπευτική απασχόληση στην Αγία Σκέπη (με Αγγλικούς και Ελληνικούς υπότιτλους).

A recent production regarding work therapy in Agia Skepi (with English and Greek subtitles).

Βιολογικα, Αρτοποιειο

Επιστροφή στα σχολεία και υγιεινή διατροφή: 8 συστατικά βιολογικής γεωργίας για εύκολα σνακς.

Για μερικούς από εμάς, η καθημερινή προετοιμασία δεκατιανών για το σχολείο (ή τη δουλειά) συνοδεύεται με δόση πρωινού στρες.  

backtoschool

Η απόδοση των μαθητών (και των εργαζομένων) είναι αλληλένδετη με τη διατροφή.  Για την ενίσχυση της καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση προπαρασκευασμένων και συσκευασμένων τροφών, συχνά φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, και φορτωμένων με συντηρητικά και πρόσθετα.

Επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε ανθυγιεινούς παράγοντες είναι σημαντικό να επιλέγουμε, στο μέτρο του δυνατού, τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα και ζωικά προϊόντα χωρίς επικίνδυνες ορμόνες και αντιβιοτικά.

Αν θα ψωνίσετε βιολογικά προϊόντα επιλεκτικά, επιλέξτε τα φρούτα και λαχανικά τα οποία στη συμβατική τους εκδοχή απορροφούν περισσότερα φυτοφάρμακα από άλλα, όπως ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, καρότα και αχλάδια.  Τα κρεμμύδια, το αβοκάντο και το καλαμπόκι απορροφούν μικρότερη ποσότητα φυτοφαρμάκων. 

Τα χημικά και αντιβιοτικά συσσωρεύονται στο λίπος, γι’αυτό, όταν είναι δυνατόν, προτιμήστε βιολογικά γαλακτοκομικά, πουλερικά και παιδικές τροφές.

healthybreakfast

Πιο κάτω προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς συστατικών για σνακς πλούσια σε θρεπτική αξία που μπορούν να παρέχουν στα παιδιά άφθονη ενέργεια για όλη την ημέρα (και στους γονείς καθαρή συνείδηση), με το ενδεικτικό κόστος (ε.κ.) ανά μερίδα:

1. Τα βιολογικά μήλα είναι αισθητά πιο νόστιμα και θρεπτικά από τα συμβατικά.  Είναι εύκολα στη μεταφορά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το ίδιο ισχύει και για άλλα φρούτα ή ψιλοκομμένα λαχανικά όπως καρότα, αγγουράκια, ή και σέλινο που μπορούν να συνοδεύουν τυρί οργανικής καλλιέργειας στο τάπερ του σχολικού σνακ.  

Σνακ απο φρέσκα φρούτα (ή λαχανικά) και τυρί bio (ε.κ. €1.30)

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα bio περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 σε σύγκριση με τα συμβατικά.  Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ποιοτική και θρεπτική τροφή των αγελάδων αλλά και στη δυνατότητα τους να περιφέρονται ελεύθερες σε χωράφια και βοσκότοπους.

3. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, που αποτελούν μια από τις πλέον υγιεινές πηγές πρωτεΐνης.  Περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και χολίνη, υπερτροφή του εγκεφάλου. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, ωμέγα-3 και βιταμίνες Α, Β12, Β2, Β5 και Ε.  Σαν ομελέτα, η βραστά κομμένα σε φέτες, μπορούν να αποτελέσουν το κύριο συστατικό για σάντουιτς, εύκολο στη μεταφορά και στην κατανάλωση. 

bread eggs

4. Αναζητήστε βιολογικά ψωμιά!! Το σιτάρι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Συχνά ψεκάζεται και μετά την συγκομιδή για να παραμείνουν τα παράσιτα μακριά μέχρι το σιτάρι να αλεσθεί. 

Σάντουιτς με αυγό bio (ε.κ. €1)

5. Το φυστικοβούτυρο παρέχει καλή ποσότητα πρωτεΐνης, μαζί με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.  Αναζητήστε προϊόν που περιέχει μόνο φυστίκια χωρίς άλλα συστατικά (όπως ζάχαρη, αλάτι και πρόσθετα έλαια). Είναι φυσιολογικό το αγνό φυστικοβούτυρο να χωριστεί σε στερεή και υγρή μορφή. Απλά ανακατέψτε και θα επανέλθει στο φυσιολογικό.  Προσθέσετε λίγο μέλι αν θέλετε γλυκαντικό.

6. Το ακατέργαστο μέλι διατηρεί τις φυσικές του βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.  Μας παρέχει άφθονη ενέργεια όχι μόνο για το διάλειμμα, αλλά και τη γυμναστική.  Καταπολεμά και προφυλάσσει από αρρώστιες, ενισχύει τον οργανισμό στην καταπολέμηση αλλεργιών και του βήχα και βοηθάει στον ύπνο.

Φέτα ψωμί με φυστικοβούτυρο και μέλι bio (ε.κ. €0.65)

granola

7. Με λίγη δημιουργικότητα και πειραματισμό μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές μπάρες γκρανόλα.  Οι περισσότερες συνταγές είναι εύκολες και αποτελούν διασκεδαστική απασχόληση για τους μικρούς σας βοηθούς στην κουζίνα.  Αν προτιμήσουμε τις έτοιμες, επιλέγουμε βιολογικές μπάρες δίχως επεξεργασμένα συστατικά. Οι συμβατικές είναι φορτωμένες με υδρογονωμένα, μεταποιημένα έλαια (trans-λιπαρά) και σιρόπι αραβοσίτου υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. 

Σπιτική μπάρα γκρανόλα bio (ε.κ. €1)

nuts and fruit

8. Ακόμα πιο απλή λύση: μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων σε ταπεράκι. Στο δικό μου θα βρείτε (ωμά/ανάλατα) καρυδόψιχα, κάσιους, ηλιόσπορο, μύρτιλο και τσιπς μπανάνας (αλλά μην σας επηρεάσει την δημιουργικότητα - οι συνδυασμοί είναι αμέτρητοι).

Ταπεράκι με μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων bio (ε.κ. €1.5)

Υπόδειξη: Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο σωστός προγραμματισμός, δηλαδή να ψωνίζουμε έγκαιρα για όλη την εβδομάδα.  

Καλές επιτυχίες και αυτή τη σχολική χρονιά με χαρά και προπαντός υγεία.

Δείτε επίσης σχετικό blogpost για τις τροφές που υποστηρίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου: 10 Τροφές Που Μας Κάνουν Πιο Έξυπνους

Βιολογικα, Εκδηλωσεις

Φεστιβάλ Περιβάλλοντος / 1 Σεπτεμβρίου Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής

αφίσα περιβάλλον 3.jpg

Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου θα χαρούμε να σας δούμε στο Φεστιβάλ περιβάλλοντος το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, στο προαύλιο χώρο της Μητρόπολης στο Επισκοπειό. 

Στόχος της οργάνωσης είναι η ενημέρωση και η οικολογική ευαισθητοποίηση του κόσμου, καθώς επίσης η προώθηση οικολογικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.

Στο Φεστιβάλ θα συμμετέχει με βιολογικά προϊόντα και ομάδα από την Αγία Σκέπη.

Είσοδος Ελεύθερη

Εκδηλωσεις

Συναυλία για τα 20 χρόνια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη»

Μια υπέροχη (και ιδιαίτερα ξεχωριστή για μας) βραδιά, με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Νίκο Πορτοκάλογλου, στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Ευχαριστούμε τους διοργανωτές Σύνδεσμος Φίλων Αγίας Σκέπης Λεμεσού, τους χορηγούς, όλους τους μουσικούς, και εσάς που μας στηρίξατε με την παρουσία σας!

Εκδηλωσεις, Βιολογικα, Απεξαρτηση

University of Nicosia - Outstanding Social Contribution Award

Η Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη τιμήθηκε κατά την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στις 25 Ιουνίου 2019, με το ετήσιο βραβείο “Εξαιρετικής Προσφοράς στην Κοινωνία” .

Επίτιμοι προσκεκλημένοι του Πανεπιστημίου ήταν φέτος ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Νατάσα Πηλείδου, η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμις Χριστοφίδου, και η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων, Δρ. Μύρια Βασιλειάδου.

Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του οργανισμού, Γιώργος Παστελλάς.

Υγεια, Βιολογικα

Τι είναι κανέλα Κεϋλάνης και τι είναι Κάσια; Πως τις ξεχωρίζουμε και ποιες η διαφορές τους;

Η κανέλα είναι από τα αρχαιότερα μπαχαρικά του κόσμου, με πολλαπλές χρήσεις στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, φαρμακευτικών και καλλυντικών. Παράγεται από τον ξηρό εσωτερικό φλοιό τροπικών δέντρων του γένους Cinnamomum, και διατίθεται σε κομμάτια ξύλου και σε σκόνη.  Στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκουμε δύο ποικιλίες κανέλας, Κεϋλάνης και Κασία.

Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως «αληθινή κανέλα», παράγεται από το φυτό Cinnamomum verum (ή αλλιώς Cinnamomum zeylanicum), που καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα και στη Νότια Ινδία.

Η κανέλα Κάσια (Cinnamomum aromaticum), θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας και είναι φθηνότερη.  Διάφορες ποικιλίες προέρχονται από τη Νότια Κίνα, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Σουμάτρα.

Η πηγή, οι κλιματικές συνθήκες, καθώς και οι μέθοδοι συγκομιδής και παραγωγής, είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα και την τιμή της κανέλας. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, όμως η ποιότητα καθορίζεται από τα θρεπτικά στοιχεία και τις ενεργές ουσίες, τα οποία παραμένουν σταθερά.  

Η κανέλα Κεϋλάνης και η Κάσια έχουν διαφορετική γεύση.  Το άρωμα και η γεύση της κανέλας Κεϋλάνης είναι πιο ήπια.

Για την πικάντικη γεύση της κανέλας ευθύνεται η σιναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde).  Η ουσία αποτελεί το 95% των ελαίων στην κανέλα Κάσια αλλά μόνο το 50-60% στην κανέλα Κεϋλάνης.  

Πως τις ξεχωρίζουμε;

Η κανέλα Κεϋλάνης έχει χρώμα ανοιχτό καφέ είναι λεπτή, μαλακή, και περιέχει πολλά σφιχτά ραβδιά με μαλακά στρώματα.  Αντιθέτως, η κανέλα Κάσια είναι σκούρα καφέ - κοκκινωπή, πιο χοντρή, σκληρή και κούφια.

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κάσια

Κανέλα Κάσια

Σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών κανέλας είναι η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη, μια τοξική (αν και φυσική) ουσία που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως τα φασόλια Τόνκα, τη βανίλια, τα εσπεριδοειδή, και το πράσινο τσάι.

Η κανέλα Κάσια περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κουμαρίνης απο την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία περιέχει μόνο ίχνος. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν αναλυτικές μέθοδοι για τη διάκριση μεταξύ των δύο κύριων τύπων κανέλας.  

Λόγω του υψηλού κόστους της κανέλας Κεϋλάνης, η κανέλα Κάσια χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία τροφίμων (αν και σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η υποκατάσταση).

Εδώ και αιώνες η κανέλα φημίζεται για τις θετικές της ιδιότητες της στην υγεία.  Θεωρείται τονωτική, βοηθητική στο πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή.

Βάσει μελετών στην κανέλα Κάσια, έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλει, πιθανόν λόγω της κουμαρίνης, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Η κουμαρίνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις.  Πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.

Με την κατανάλωση κανέλας Κεϋλάνης αντί Κάσιας, μετριάζονται οι κίνδυνοι που επιφέρει η κουμαρίνη, διατηρώντας παράλληλα τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας.

Εκδηλωσεις, Απεξαρτηση

20 χρόνια «Αγίας Σκέπης»

Στις 6 Μαΐου 2019 τελέστηκε επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια «Αγίας Σκέπης».  Η Θεραπευτική Κοινότητα άρχισε τη λειτουργία της στις 19 Μαΐου 1999, με την εισαγωγή των πρώτων θεραπευομένων.  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φίλων της «Αγίας Σκέπης» στο Ξενοδοχείο Hilton Park, Λευκωσία. Την παρουσίασε ο Σταύρος Κυπριανού και ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, η Κλινική Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης Τίνα Παύλου, και μια απόφοιτος του προγράμματος.  

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκε ο Υπουργός Υγείας κ.  Κωνσταντίνος Ιωάννου, τιμήθηκαν άτομα και οργανισμοί οι οποίοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στο έργο της κοινότητας και προβλήθηκε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την θεραπευτική απασχόληση της κοινότητας στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Για την συμβολή τους τιμήθηκαν οι:

κ. Χαράλαμπος Πηλακούτας
κ. Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης (παρέλαβε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου)
Πάτερ Ανδρέας Παπαβασιλείου
κ. Άριστος Παπαδόπουλος
κα. Δέσπω Ιωάννου
κα. Αφροδίτη Ροδοσθένους
κ. Κώστας Πούγιουρος
κ. Νίκος Νικολαΐδης
κ. Ανδρέας Κκολός
κ. Ανδρέας Παπαέλληνας

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Τίνα Παύλου: Τεράστιο βήμα η δημιουργία Κέντρου απεξάρτησης ανηλίκων

Οι ανήλικοι χρήστες ουσιών αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα κλειστό πρόγραμμα για απεξάρτηση και στήριξη αυτών των παιδιών, που έμελλε να ακολουθήσουν λάθος δρόμο. Ένα δρόμο σκοτεινό, που χωρίς υποστήριξη δεν μπορείς να τον διαβείς, με αποτέλεσμα να κυλάς όλο και περισσότερο στο βούρκο των ναρκωτικών αφού οι έμποροι παραμονεύουν, ψάχνοντας για τα επόμενα θύματα τους.  

Διαβάστε περισσότερα …

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Κλειστή μονάδα για ανήλικους χρήστες από τον Μάρτιο

Τη μάχη που δίνουν ολοένα και περισσότεροι νέοι με τον εφιάλτη των ναρκωτικών έρχεται να στηρίξει το υπό δημιουργία Κέντρο Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ένα ανοικτό εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα, επίσης για ανήλικους. Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών ουσιών, η οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ανακοίνωση του εν λόγω προγράμματος καθώς και άλλων δράσεων πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου: «Αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων στον τομέα της εξάρτησης».

Διαβάστε περισσότερα …

Ανηλικοι, Απεξαρτηση

Πώς θα λειτουργεί το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης για ανήλικους χρήστες

Τη δημιουργία Κέντρου Εσωτερικής Νοσηλείας για ανήλικους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον προσεχή Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ. Χρύσανθου Γεωργίου.

Διαβάστε περισσότερα …

Επανενταξη

Εξαπάτηση από Πλανόδιους

Σύντομο απόσπασμα από το Πρωτοσέλιδο (SIGMA) 07.01.2019, με τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και τον Γιώργο Παστελλά.

Η Θεραπευτική Κοινότητα Αγία Σκέπη δεν χρησιμοποιεί πλανόδιους πωλητές ή επαίτες για να αντλήσει πόρους. Το φαινόμενο είναι σε έξαρση και οι επιτήδειοι επικαλούνται ανεξέλεγκτα ονόματα φιλανθρωπικών και μη-κερδοσκοπικών οργανισμών.

Απεξαρτηση

Αγία Σκέπη: Η μόνη κοινότητα απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα

Η χρήση ουσιών αποτελεί πλέον ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας. Οι αριθμοί των χρηστών αυξάνονται διαρκώς και ο μέσος όρος ηλικίας πέφτει δραματικά προς τα κάτω. 

Διαβάστε περισσότερα …

Υγεια, Αρτοποιειο, Βιολογικα

Το Ψωμί Ζέας Αγία Σκέπη Τώρα και στις Υπεραγορές Άλφα Μέγα

Όταν ξεκινήσαμε την παραγωγή ψωμιού Ζέας πριν μόλις 3 χρόνια, αμέσως αντιληφθήκαμε πως είχαμε σκοντάψει πάνω σε κάτι ξεχωριστό. Ανεβάσαμε τα μανίκια και στρωθήκαμε στη δουλειά.  Παιδέψαμε την συνταγή και μας παίδεψε και αυτή. Ποτέ δεν φανταστήκαμε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα καταφέρει το ψωμί με την δίκκοκη καρδία να διεισδύσει τόσο δυναμικά στην αγορά και να είναι διαθέσιμο σε τόσο εκλεκτά σημεία πώλησης.

Εκτός του ότι είναι νοστιμότατο και εύπεπτο, το ψωμί από αλεύρι ζέας περιέχει χαμηλότερα επίπεδα γλουτένης και επομένως είναι πολύ πιο ανεκτό στα άτομα με ευαισθησία.

Το δίκοκκο σιτάρι καλλιεργείται από την αρχαιότητα και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, ινών και θρεπτικών ουσιών όπως το μαγνήσιο, το ψευδάργυρο και το σίδηρο.  

To μικρό βιολογικό αρτοποιείο Αγία Σκέπη λειτουργεί στην Θεραπευτική Κοινότητα από το 2011.  Παρέχει δημιουργική και θεραπευτική απασχόληση για τα μέλη της και εργοδοτεί μόνιμα αρτοποιό που τελείωσε με επιτυχία το πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε το Άλφα Μέγα, πρωτοπόρο όπως πάντα, μας βοηθά ακόμα μια φορά να μοιραστούμε ένα προϊόν για το οποίο είμαστε τόσο περήφανοι!

Zeas1.jpegΥγεια, Αγροκτημα, Βιολογικα

Κυπριακή Βιολογική Γλυκοπατάτα από την Αγία Σκέπη

SweetPotato

Προϊόν υψηλής ποιότητας που μας παρέχει καθαρό καύσιμο άμυλο, γεμάτο ωφέλιμα φυτοθρεπτικά συστατικά, και είναι είναι πλούσιο σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών δεν φεύγουν ποτέ από το αγρόκτημα επειδή δεν θεωρούνται αρκετά «όμορφα» για να μπουν σε μπακάλικα, φρουταρίες και υπεραγορές;  

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ΤΟΝΟΥΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ κάθε χρόνο. Και όμως τα προϊόντα αυτά είναι εξίσου θρεπτικά και νόστιμα όσο οί «τέλειοι» ομόλογοι τους, απλά φαίνονται λίγο διαφορετικά ή και αστεία!!

Το περίεργο τους σχήμα οφείλεται σε κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες και την βιολογική μέθοδο καλλιέργειας χωρίς παρέμβαση. Το σχήμα εμποδίζει την ομαλή συγκομιδή από το έδαφος με αποτέλεσμα να φαίνονται κάποτε χαραγμένες ή τεμαχισμένες στο εξωτερικό.  Ευτυχώς, στο σημείο του τεμαχισμού δημιουργείται ένα δεύτερο δέρμα το οποίο προστατεύει τον καρπό για πολλές μέρες πριν χαλάσει. Αυτό δημιουργείται και στο σπίτι όταν κόψουμε ένα μέρος και το φυλάξουμε στο ψυγείο για μελλοντική κατανάλωση.

Επιλέγοντας Κυπριακή, βιολολογική γλυκοπατάτα βοηθάμε:

  • Στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, γης, ορυκτών καυσίμων, και νερού.

  • Στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος τροφίμων.

  • Στην δίκαιη ανταμοιβή των αγροτών για την συγκομιδή τους

  • Στην μείωση του κόστους και για τον αγοραστή.

….Με άλλα λόγια, διαμορφώνουμε τον κόσμο μας προς το καλύτερο!!  :)

Εκπαιδευση, Επανενταξη, Απεξαρτηση

Απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής προγράμματος «ΕΝΤΑΞΗ» (08.11.2018)

AAEK.jpeg

Στιγμιότυπο από την τελετή απονομής πιστοποιητικών συμμετοχής και επαγγελματικής κατάρτισης στους συμμετέχοντες του προγράμματος κοινωνικής επανένταξης «ΕΝΤΑΞΗ».  Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί η ΑΑΕΚ και εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 στην Αγία Σκεπή, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ. Χρύσανθος Γεωργίου, και η Λειτουργός που συντονίζει το προγραμμα, κα. Νάσια Φωτίου.Εκπαιδευση, Κοινωνικη Επιχειρημα/ητα

Εκπαιδευτική Επίσκεψή ERASMUS+

ERASMUS PLUS.jpeg

Σε συνεργασία με τον ΟΝΕΚ οργανώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2018 εκπαιδευτική επίσκεψη στο χώρο της θεραπευτικής κοινότητας, για μέλη του προγράμματος Using Social Entrepreneurship in Erasmus+.  Κατά την διάρκεια ξενάγησης, 30 συμμετέχοντες από 14 ευρωπαϊκές χώρες ενημερώθηκαν για τη δράση της Αγίας Σκέπης στον αγώνα της απεξάρτησης, και τον τρόπο με τον οποίο αυτή συνδέεται με βιώσιμη κοινωνική επιχειρηματικότητα στον τομέα των βιολογικών προϊόντων.  

Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη

Το Χίλτον Λευκωσίας στην Αγία Σκέπη

Το προσωπικό του ξενοδοχείου Χίλτον Λευκωσίας επισκέφθηκε την θεραπευτική κοινότητα στις 30.10.2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «Hilton's Travel with Purpose», μια στρατηγική εταιρικής ευθύνης που επικεντρώνεται στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προσπάθειες. Μια ομάδα σεφ ετοίμασε και σερβίρε ένα νοστιμότατο γεύμα αποτελούμενο από εποχιακά βιολογικά προϊόντα, και μοιράστηκε μαγειρική τεχνογνωσία και συμβουλές διατροφής με τα μέλη της κοινότητας. Μια άλλη ομάδα βοήθησε στο ξεχόρτισμα χωραφιού με βιολογικό σπανάκι, τάισε κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής και περισύλλεξε αβγά.

Hilton Cyprus staff visited the therapeutic community on 30.10.2018 in the framework of ‘Hilton’s Travel with Purpose’, a corporate responsibility strategy focusing on environmental and social efforts. One group of chefs prepared and served a delicious meal consisting of seasonal organic products, and shared their cooking know-how and nutritional tips with the community members. Another group helped with weed removal in a field of bio spinach, fed pastured chickens and collected eggs.

Υγεια, Αγροκτημα, Βιολογικα

Βιολογικό Σπανάκι

Κυπριακό Βιολογικό Σπανάκι Αγία Σκέπη

Κυπριακό Βιολογικό Σπανάκι Αγία Σκέπη

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β2, Β6, Ε και Κ, μαγγάνιο, φολικό, μαγνήσιο, χαλκό και σίδηρο.  Το βρίσκουμε ολόχρονα αλλά οι περιόδοι αιχμής του είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο από υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι καλύτερα πάντα να επιλέγουμε βιολογικό.

Πως το καταναλώνουμε:

1. Ωμό

Καθαρίσετε από τυχόν συστάδες χώματος και ξεπλύνετε καλά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Μεταφέρετε το σπανάκι σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά.  Ξεπλύνετε ξανά και αφήστε το να στεγνώσει σε καθαρή πετσέτα. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες και σμουθί, ή αντικαταστήστε τα φραντζολάκια σε σπιτικά μπιφτέκια με φύλλα σπανακιού, για ένα υγιεινό γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

2. Στον ατμό

Προσθέστε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα ώστε να φτάνει σχεδόν το καλαθάκι στο οποίο τοποθετείτε το σπανάκι.  Καλύψτε και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να μαραθούν και να μαλακώσουν. Αφαιρέστε τα αμέσως, προσθέστε λεμόνι και αλάτι για ένα απλό συνοδευτικό.

3. Σοταριστό

Θερμαίνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε 1 φλιτζάνι ωμό σπανάκι. Ζεσταίνετε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαραθεί και ντύσετε με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα.

4. Βραστό

Τρία με πέντε λεπτά αρκούν, σε ένα δοχείο με βραστό, αλατισμένο νερό. Αποστραγγίστε και αφαιρέστε το επιπλέον νερό. Σερβίρετε με λεμόνι ή καρυκεύματα.

5. Ψητό

Το σπανάκι μπορεί να προστεθεί σε οποιαδήποτε συνταγή στον φούρνο ή αλμυρό πιάτο, όπως πίτσα ή quiche.