Ιστορικό - 20 Χρόνια Αγίας Σκέπης

Η Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη» ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τότε Ηγούμενο της Μονής Μαχαιρά. Βρίσκεται σε έκταση γης την οποία παραχώρησε η Μονή στο Φιλάνι, κοντά στο χωριό Πολιτικό.

Η αρχική έμπνευση για την ίδρυση κοινότητας για απεξάρτηση δημιουργήθηκε όταν παρατηρήθηκε ότι το πρόγραμμά της Μονής είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία νεαρών που κατέφευγαν εκεί για βοήθεια.

Οι πρώτες εισαγωγές έγιναν τον Μάιο του 1999.

Filani_politiko

Για την ανοικοδόμηση του κτιρίου συνέβαλε καθοριστικά η βοήθεια του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκου Κληρίδη.

Μεγάλοι ευεργέτες υπήρξαν οι αείμνηστοι Στέλιος και Έλλη Ιωάννου, η κα. Κλαίλια Λουκά Χατζηιωάννου, η κα. Ελένη Βάσου Χατζηιωάννου, το ζεύγος Γεώργιος και Θέλμα Παρασκευαϊδη και το ζεύγος Πτολεμή και Ρίκας Γαλανού.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’, καθώς και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανέλαβε ανιδιοτελώς ο κ. Ανδρέας Κκολός.

AgiaSkepi20Years.png
emcdda-logo-png-transparent.png

Θεραπευτική Αναγνώριση

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) από το 2009, και είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (Ε.Φ.Τ.Κ.).


Βιολογική Απασχόληση

real_carrots.jpg

Με σκοπό την δημιουργική και θεραπευτική απασχόληση για τα μέλη της, η Θεραπευτική Κοινότητα αναπτύσει από το 2011 δράση κοινωνικής επιχειρηματικότητας με βιολογικά προϊόντα.  Ο τομέας μοιράζεται βασικές αξίες με την απεξάρτηση, όπως την αειφόρο και χημικά ελεύθερη ανάπτυξη. Τα μέλη της κοινότητας εκπαιδεύονται και λειτουργούν αρτοποιείο, μονάδα παραγωγής και συσκευασίας αυγών, αγροκτήματα, και συσκευαστήρια.

Η Κοινότητα προμηθεύει την αγορά ολοκληρωμένη γκάμα βιολογικών προϊόντων, με την επωνυμία 'αγία Σκέπη bio' και είναι μέλος του IFOAM, του µεγαλύτερου οργανισµού για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη.