Βιολογικα, Υγεια

Φυσικό Ακατέργαστο Μέλι. Γιατί διαφέρει από παρτίδα σε παρτίδα και γιατί κρυσταλλοποιείται; Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει το μέλι σας μοναδικό.

Agia_Skepi_Bio_Honey.jpg

Με την άφιξη του φθινοπώρου και την επερχόμενη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να παρατηρήσουμε ότι το αγαπημένο μας φυσικό μέλι αρχίζει να αλλάζει μορφή και να στερεοποιείται (ζαχαρώνει).  

Είναι απόλυτα φυσικό για ένα αγνό και ακατέργαστο μέλι να αλλάζει φυσική κατάσταση. Η αλλαγή μορφής αποτελεί και ένδειξη ότι το μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας και ότι δεν έτυχε επεξεργασίας που μειώνει τις φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά.  Αυτή η μεταμόρφωση συμβαίνει όχι μόνο στο βαζάκι αλλά και μέσα στην κυψέλη και σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι το μέλι εξακολουθεί να είναι εξίσου θρεπτικό και νόστιμο. 

Υπόδειξη: Αν προτιμάτε το μέλι σας ρευστό, μπορείτε να ζεστάνετε πολύ αργά το βαζάκι σε κατσαρολάκι με ζεστό νερό (μπεν μαρί).  Μην το αφήσετε να ζεσταθεί πολύ για να μην επηρεαστούν τα ένζυμα και οι βιταμίνες, και φυσικά δεν χρησιμοποιείται ο φούρνος μικροκυμάτων. 

Αντιθέτως, στην παραγωγή ‘συμβατικού’ μελιού ευρείας παραγωγής δίνεται διαφορετική έμφαση.  Επιδιώκοντας σταθερά χαρακτηριστικά ποιότητας (χρώμα, γεύση και υφή) η κάθε παρτίδα αποτελείται από μείγμα μελιών από διαφορετικές πηγές.  Παστεριώνεται σε ψηλές θερμοκρασίες που βλάπτουν τη θρεπτική του αξία, ώστε να παραταθεί σημαντικά η διάρκεια ζωής του προϊόντος.  Τα πλείστα περιέχουν πρόσθετα σιρόπια ζάχαρης με γεύση μέλι. 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση και την υφή του φυσικού μελιού; 

  • Οι εποχές και οι καιρικές αλλαγές: Η ξηρασία ή η έντονη βροχόπτωση, επηρεάζουν την περιεκτικότητα σε νερό του μελιού και συνεπώς, τη γεύση. Οι εποχές με χαμηλότερη ανθοφορία φυτών χαρακτηρίζονται από μέλι με πιο έντονη γεύση.  Ίσως παρατηρήσετε ότι το μέλι επηρεάζεται κατά τους ψυχρότερους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κάποια αγνά μέλια (όπως από ηλίανθο, ρέικι ή πορτοκαλιά) κρυσταλλώνουν λίγες εβδομάδες μετά την παραγωγή τους, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.   

  • Οι πρώτες ύλες: Οι μέλισσες τρέφονται με νέκταρ και συλλέγουν γύρη από ανθισμένα φυτά.  Μια μέλισσα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι και 4 χλμ μακριά από την κυψέλη της.   Σε αυτή της τη διαδρομή συναντά διαφορετικά άνθη λουλουδιών, θάμνων και φυτών με αποτέλεσμα μια μοναδική και ελαφρώς ποικίλη γεύση στο μέλι κάθε φορά. Η αναλογία γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: τα ανθόμελα (π.χ. πορτοκαλιάς) έχουν μεγαλύτερα ποσοστά γλυκόζης και ζαχαρώνουν πιο γρήγορα από το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα (π.χ. πεύκου). 

  • Η γύρη: Κολλάει στις μέλισσες ενώ συλλέγουν το νέκταρ, τη μεταφέρουν στην κυψέλη και καταλήγει στο μέλι.  Η γύρη περιέχει σημαντικά ένζυμα που βλάπτονται από την παστερίωση. Το μη φιλτραρισμένο μέλι είναι πιο πιθανό να κρυσταλλώσει, καθώς τα μικρά σωματίδια παρέχουν μια βάση για να ξεκινήσει η διαδικασία.   

Συμπέρασμα: Με ένα τόσο αγνό και φυσικό προϊόν, είναι αδύνατο δύο παρτίδες να είναι ακριβώς οι ίδιες.  Καθώς το μέλι μας δεν είναι επεξεργασμένο ή παστεριωμένο, θα ζαχαρώνει φυσικά πιο εύκολα από το συμβατικό μέλι. Στηρίζοντας έμπιστους τοπικούς μελισσοκόμους, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αγοράζετε ένα καθαρό προϊόν από το οποίο θα επωφεληθείτε διατροφικά.