Υγεια, Βιολογικα

Τι είναι κανέλα Κεϋλάνης και τι είναι Κάσια; Πως τις ξεχωρίζουμε και ποιες η διαφορές τους;

Η κανέλα είναι από τα αρχαιότερα μπαχαρικά του κόσμου, με πολλαπλές χρήσεις στις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, φαρμακευτικών και καλλυντικών. Παράγεται από τον ξηρό εσωτερικό φλοιό τροπικών δέντρων του γένους Cinnamomum, και διατίθεται σε κομμάτια ξύλου και σε σκόνη.  Στην ευρωπαϊκή αγορά βρίσκουμε δύο ποικιλίες κανέλας, Κεϋλάνης και Κασία.

Η κανέλα Κεϋλάνης, γνωστή και ως «αληθινή κανέλα», παράγεται από το φυτό Cinnamomum verum (ή αλλιώς Cinnamomum zeylanicum), που καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα και στη Νότια Ινδία.

Η κανέλα Κάσια (Cinnamomum aromaticum), θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας και είναι φθηνότερη.  Διάφορες ποικιλίες προέρχονται από τη Νότια Κίνα, τη Βιρμανία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Σουμάτρα.

Η πηγή, οι κλιματικές συνθήκες, καθώς και οι μέθοδοι συγκομιδής και παραγωγής, είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα και την τιμή της κανέλας. Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, όμως η ποιότητα καθορίζεται από τα θρεπτικά στοιχεία και τις ενεργές ουσίες, τα οποία παραμένουν σταθερά.  

Η κανέλα Κεϋλάνης και η Κάσια έχουν διαφορετική γεύση.  Το άρωμα και η γεύση της κανέλας Κεϋλάνης είναι πιο ήπια.

Για την πικάντικη γεύση της κανέλας ευθύνεται η σιναμαλδεΰδη (cinnamaldehyde).  Η ουσία αποτελεί το 95% των ελαίων στην κανέλα Κάσια αλλά μόνο το 50-60% στην κανέλα Κεϋλάνης.  

Πως τις ξεχωρίζουμε;

Η κανέλα Κεϋλάνης έχει χρώμα ανοιχτό καφέ είναι λεπτή, μαλακή, και περιέχει πολλά σφιχτά ραβδιά με μαλακά στρώματα.  Αντιθέτως, η κανέλα Κάσια είναι σκούρα καφέ - κοκκινωπή, πιο χοντρή, σκληρή και κούφια.

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κεϋλάνης

Κανέλα Κάσια

Κανέλα Κάσια

Σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ειδών κανέλας είναι η περιεκτικότητα τους σε κουμαρίνη, μια τοξική (αν και φυσική) ουσία που βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως τα φασόλια Τόνκα, τη βανίλια, τα εσπεριδοειδή, και το πράσινο τσάι.

Η κανέλα Κάσια περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κουμαρίνης απο την κανέλα Κεϋλάνης, η οποία περιέχει μόνο ίχνος. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν αναλυτικές μέθοδοι για τη διάκριση μεταξύ των δύο κύριων τύπων κανέλας.  

Λόγω του υψηλού κόστους της κανέλας Κεϋλάνης, η κανέλα Κάσια χρησιμοποιείται συχνά στη βιομηχανία τροφίμων (αν και σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται η υποκατάσταση).

Εδώ και αιώνες η κανέλα φημίζεται για τις θετικές της ιδιότητες της στην υγεία.  Θεωρείται τονωτική, βοηθητική στο πεπτικό και κυκλοφορικό σύστημα, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή.

Βάσει μελετών στην κανέλα Κάσια, έχει παρατηρηθεί πως συμβάλλει, πιθανόν λόγω της κουμαρίνης, στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος.

Η κουμαρίνη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις.  Πιθανολογείται ότι μπορεί να επιφέρει προβλήματα στα νεφρά και στο συκώτι.

Με την κατανάλωση κανέλας Κεϋλάνης αντί Κάσιας, μετριάζονται οι κίνδυνοι που επιφέρει η κουμαρίνη, διατηρώντας παράλληλα τις ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας.